Kendama, den japanska leksaken

Den japanska leksaken Kendama började som ett vapen som användes av geishor som behövde kunna försvara sig själv på 1600-talet. Sen blev det en leksak för japanska barn och ungdomar, och nu har den snart tagit sig över världen som en avancerad sport, som allt fler får upp ögonen för. På japanska betyder namnet ”svärd och kula”, ungefär som den är konstruerad alltså.

Alla delar är tillverkade av trä, på en traditionell kendama. Svärdet är handtaget som man oftast håller i (det finns även tricks där man håller i kulan och ska försöka fånga handtaget) och kulan är den del som kastas upp i luften och som man sen förhoppningsvis lyckas fånga.

Nu för tiden är som sagt kendama stort över hela världen. Redan på 1970-talet grundades japanska kendama-föreningen. 2006 tillkom en brittisk variant av den här föreningen av Robin Gunney, och de arrangerar sen dess prov och tävlingar i kendama. Det finns också något som heter Gloken, Global Kendama Network, som har som uppdrag att sprida kendama i världen.

Spelexperten erbjuder en uppsjö av olika kendamas. Här finns något för nybörjaren som vill testa och se hur det går till och hur svårt det verkligen är att få upp kulan på trähandtaget. Det finns dock också alternativ för de som redan är i full gång med att öva upp sina färdigheter.

Kendamas är som sagt alltid gjorda av trä. Träslagen kan dock variera. Olika tillverkare föredrar olika träslag, och det är en smaksak vilket som du som kendama-spelare föredrar. Från Krom finns det också modeller som heter Rubber, och man kan luras att tro att gummi är inblandat. Det är dock en finish på själva kendaman som gett den dess namn. Det betyder att dessa modeller är lackade med ett lite klibbigt lack, som gör att de fungerar extra bra för balanstrick som kräver lite mer stabilitet.

This entry was posted in Uncategorized.

Comments are closed.