Från mastodonter till robotar


”Från mastodonter till robotar” skulle kunna vara titeln på en Science fictionnovell – men det handlar faktiskt om dammsugare.
Redan före elektricitetens revolution experimenterade man kring dammsugare. Då var det mastodontiska maskiner med stora blåsbälgar som krävde två personer att manövrera. Det var knappast något för det egna hemmet och blev aldrig så effektiva att de lönade sig att använda i något sammanhang. Den första elektriska dammsugaren uppfanns 1868 led av samma problem som sina motorlösa föregångare; den var stor och klumpig och inget man kunde ha i vanliga hem. 1901 utvecklade Hubert Booth en dammsugare som var första steget åt rätt håll. Fortfarande inget man kunde ha i hemmet, men betydligt effektivare än vad de varit tidigare. Dock krävde maskinen en motor på fem hästkrafter för att drivas. 1908 gjorde amerikanaren James Spangler en smidigare variant med hjälp av ett örngott att samla upp dammet i. Han sålde rättigheterna till ett företag som tillverkade sadlar och läder, vid namn Hoover.
År 1912 började dammsugare serietillverkas och strax därefter erhölls ett svenskt patent på dammsugare av företaget AB Lux, som senare blev Electrolux. De första serietillverkade dammsugarna vägde 14 kg. Genom åren har dammsugarna blivit mindre och effektivare och idag kan man till och medrobotdammsugare som åker runt över golven där hemma.
Dammsugare är bland de apparater i vårt hem som drar mest ström och du kan behöva ett bra elavtal om du vill dammsuga mycket. Gå in på elavtal.biz för att hitta ett.

This entry was posted in Uncategorized.

Comments are closed.