Den miljövänliga laptoppen

En ny aspekt som kommit in på marknaden de senaste åren – och har blivit mer och mer viktig – är den att vi gärna vill ha en miljövänlig dator. Den ska inte bara vara snabb och göra massor av fantastiska saker, den ska också göra det med så liten negativ påverkan på miljön som möjligt.
Till slut har man börjat ta detta på allvar och flera projekt drivs för att uppnå vissa mål.
Dell har till exempel börjat tillverka vissa chassin av bambu och mycket av datorernas innanmäte av återvunnet material. En av deras nya miljömodeller är 81% mindre än deras andra datorer så att det inte ska gå åt lika mycket material till dem.
Ett annat projekt är att återanvända kiselrester från tillverkningen av processorer. Tidigare slängdes dessa och användes som fyllning vid vägarbete. Men detta är plattor med riktiga tryckta kretsar – vilket kan användas till annat. Bland annat har IBM startat ett projekt där detta kisel samlas in och används till byggandet av solpaneler.
Fijutsi har börjat göra datorer där man använder mycket trä i stället för plast. MSI har tillverkat en datorfläkt som drivs av själva värmen i datorn och har samtidigt en luftrenande effekt. Detta gör samtidigt att en dator med en sådan fläkt kan drivas med bara 60W i stället för de 400w som idag är nära på standard.
Det finns flera miljövänliga laptops i handeln redan idag. Gå in på www.laptops.se och kolla igenom det miljövänliga sortimentet.

Comments are closed.